Herkules/Hercules (HER)

Senast ändrad 2 Mars 2016

 Ra. From  Ra. Tom    Dec. From  Dec. Tom
18:57 15:48    +51:15  +3:39
 Area kvadrat grader 1225
 Culmination 21:00  28 Jul

 Magnituder, gräns: Stjärnor= 6.0 Djuprymd=10.0 (Bara NGC / IC-objekt)
 Hämtat från "Sky MAP Pro 7.0" konverterat från BMP till GIF förminskat till 66% av orginalet

 Mytologi 

Herkules var kanske den störste hjälten i mytologin. Han var son till Jupiter och Alkmene, och blev förföljd under hela sitt liv av Juno. (Detta är verkligen ironi, för i de ursprungliga Grekiska mytologin heter Juno Hera och Herkulues heter Herakles som betyder "till Heras ära".) Juno var missnöjd med Jupiter's otrohet, och såg Herkules som en levande, för hennes skam. Hon försenade hans födelse, och när Herkules bara var en bebis (men stor!) skickade hon två ormar i hans barnsäng som han delade med sin dödliga halvtvilling Iphicles. Herkules dödade båda ormarna med sina bara händer, och det blev början på hans bana som monsterdödare.
Efter en brådmogen barndom och uppväxt, gifte sig Herkules med Megara (dotter till Creon, Thebes kung). Juno lyckades med att driva honom till vansinne, och han dödade både sina barn och sin fru. Som försoning tjänade han kung Eurystheus, genom att utföra de 12 stordåd som han är mest känd för:

1. Han brottades med det Nemiska Lejonet (Leo) i dess håla, sen använde han lejonets tänder för att flå av den annars ogenomträngliga huden. Han bar från den stunden huden som skydd.
2. Han dödade Lerniska Hydran, ett giftigt monster som kunde återbilda sina huvuden, två nya växte fram för varje huvud som höggs av. Herkules lyckades med detta genom att bränna sönder halsarna innan nåt huvud hann att växa fram och genom att gräva ner det enda odödliga huvudet under en sten. Under striden med Hydran nöp krabban honom i fötterna den hade skikats dit av Juno.
3. Han fångade Kerynitiska Hinden, en hjort med gyllene horn som var berömd för sin snabbhet, detta efter en årslång jakt.
4. Han fångade den Erymantiska galten och dödade kentauren Pholus och Chiron som var emot mot honom.
5. Han rengjorde Augias stall, som hade härbärgerat 3000 oxar i 30 år utan att någonsin blivit rengjorda, Det gjorde han genom att ändra loppet för floderna Alpheus and Peneus genom stallet.
6. Han dödade de Stymfaliska fåglarna, som livnärde sig på människokött i Arcadien.
7. Han fångade tjuren från Kreta.
8. He fångade Diomedes hästar, som livnärde sig på mänskligt kött, genom att mata dem med sin ägare.
9. Han stal Hippolytes gördel, Amazoernas drottning.
10. Han stal de människoätande boskapen från jätten Geryon.
11. Han stal den trehövdade vakthunden Cerberus från underjorden.
12. Han tog Hesperidernas gyllne äpplen och för att göra det dödade han en drake.

Herkules följde också med Jason på hans äventyr efter det gyllene skinnet och bistod också i kriget mellan jättarna och gudarna. Han gifte om sig men blev av misstag förgiftad av sin fru Deineira och dog.
Han blev därefter odödlig fastän han från sin födsel bara var halft odödlig.


Stjärnbilden Herkules som ligger mellan Björnvaktaren(Bootes) och Lyran(Lyra), visar hjälten med skinnet från det Memeiska lejonet medan han håller sin klubba och Kerberus den trehövdade hunden. Han vilarockså sin fot på drakens huvud. Stjärnbilden är stor den femte största på stjärnhimmlen, men ganska ljussvag.

M13 GC
 M92  GC